14 Şubat 2017 Salı

ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ BİLİNMEYEN TARAFLARI

Zeytinyağının faydalarını bilmeyen yoktur.
Tarihin en eski çağlarından beri bilinen bir bitkidir.
Adı deyimlere kadar girmiştir:
"zeytinyağı gibi üste çıkmak, ocağına incir ağacı dikmek, zeytin dalı uzatmak vs."
Allah "Ant olsun o incire, o zeytine" ayetiyle İNCİR ve ZEYTİN'i birlikte zikretmiştir.
Doğal Sızma Zeytinyağı her türlü yemeklerde kullanılır; daha çok salatalarda, daha önceden haşlanmış olan makarna, sebze, balık gibi yemeklerde tadını daha da güzelleştirmede kullanılır. Riviera Zeytin Yağı her türlü soğuk ve sıcak yemeklerin hazırlanmasında ve kızartmalarda kullanılır.


ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İLE İLGİLİ İLGİNÇ BİLGİLER:

1-Zeytin ağaçları yaz, kış yeşildir.
Kışın kurumaz ve yaprakları dökülmez.

2- Kutsal kitaplarda ve çeşitli mitolojilerde adı çokça geçer.
Beyaz güvercin ile beraber barışın en zarif simgesi olagelmiştir.
Kuran-ı Kerim, Hadis, İncil, Tevrat ve çeşitli mitolojilerde zeytin ağacına methiyeler vardır.
Kutsallığın, bereketin, bolluğun, bilgeliğin, barışın simgesi olmuştur.

3-İyonya’lı ozan Homeros, Zeytinyağı için sıvı altın benzetmesi yapar.
Yapılan bir araştırmada Girit, ortalama hayat süresinin en uzun olduğu yerlerden biridir.
Girit’teki insanların temel besin kaynaklarından biri de zeytinyağıdır.
Yine Girit’te yaşayan erkeklerde kalp hastalığı görülme sıklığının çok düşük olduğu tespit edilmiştir.

4- Yeşil ve siyah zeytin aynı ağaçtan hasat edilir.
Zeytinler genellikle Ekim ayı itibari ile olgunlaşmaya ve hasat edilmeye başlanır.
Bu mevsimde hasat edilen zeytinlerden elde edilen zeytinyağına erken hasat zeytinyağı denir.
Yine üretilen zeytinler de yeşil zeytinlerdir.
Genellikle kırma ve çizik yöntemiyle üretilirler.
Zeytinler iyice karardığında tekrar hasat edilir.
Bu dönemde toplanılan zeytinler işlenerek sofralık siyah zeytin elde edilir.

5- Türkiye dünyada zeytinyağı üretiminde 5. sıradadır.

Aşağıdaki ilk 5 ülkeyi görmekteyiz.
  1. İspanya : % 33
  2. İtalya : % 23
  3. Yunanistan : % 17
  4. Tunus : % 8
  5. Türkiye : % 5
  6. Diğerleri : % 14

Maalesef Türkiye’deki tüketim aynı oranda değildir.
Yunanistan’da kişi başına yıllık ortalama tüketim yaklaşık 18 litre iken Türkiye’de bu rakam 1 litreye kadar düşmektedir.

6- Zeytin  çekirdekleri odunsu bir yapıda olur.
Bu yüzden de zeytin çekirdekleri ya da tohumlarının içerisinde bulunan fideciklerin gücü, bu sert ve odunsu kabuğu kırmaya yetmez.
Bundan dolayı bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda, o tohumlardan zeytin ağacı çıkamaz.
Doğada zeytin meyvelerini en çok sevenlerden karatavuk (Turdus merula) adı verilen küçük siyah renkli kuşlar bu meyveleri bir çırpıda yutarak kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirirler.
Ancak odunsu yapıda olan zeytin çekirdeklerini sindiremezler ve dışkı yoluyla sindiremedikleri çekirdekleri dışarıya atarlar.
İşte sadece bu karatavukların kursağından geçmiş olan zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde çimlenebilir.
Çünkü karatavuk kursağındaki küçük taşlarla ve sahip olduğu kuvvetli asitlerle zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğu, sindirim sırasında incelir ve yumuşar.
Bu yüzden de karatavuklar tarafından kabukları inceltilmiş ve yumuşatılmış çekirdekler toprağa düştüğünde çimlenebilir.

7-Boğaz ağrısından kurtulmaya yardımcı olur.
Boğazınız tahriş olduysa veya ağrıyorsa, bir çay kaşığı zeytinyağı yiyebilirsiniz.
Bu daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Bazı durumlarda ise tahrişi ve ağrıyı önemli ölçüde azaltır.
Gripseniz, isterseniz biraz bal ekleyerek de yiyebilirsiniz.

8- Zeytinyağı, Omega-6 yağ asidinin, Omega-3 yağ asidine oranını da düzenlemektedir.
Bu oranlardaki dengesizlik, hastalıklar ve kanser de dahil olmak üzere, kalp ve bağışıklık sistemi ile ilgili birçok hastalığın ilerlemesine neden olur.
Düzenli kullanıldığında zeytinyağının, kalbe, diyabete, aşırı şişmanlığa, hücre yaşlanmasına, safra kesesi taşlarına, hatta bazı kanserlere karşı korunma sağladığını biliyoruz.
Zeytinyağı, kalbimiz için altın değerinde bir nimettir.
Zeytinyağı tüketiminin öncelikli etkisi; Kalp-damar hastalıklarının oluşum riskini azaltması ve hastalık oluştuktan sonra tekrar oluşumunu engellemesidir.
Zeytinyağı, içerdiği selenyum sebebi ile özellikle kalp-damar rahatsızlıkları ve kanser için faydalı olduğu modern tıp tarafından da ifade edilmektedir.
Damar sertliği ve kalp krizi(enfarktüs) riskine karşı en etkili ilaçlardan biridir.

 9-Zeytinyağı, kalp atışlarının düzenlenmesine yardımcı olur.
Kalp ve karaciğer hastaları, sabahları aç karnına bir çorba kaşığı içilebilir.

10-Zeytinyağının içeriğindeki polifenoller güçlü antioksidanlardır.
Başta E vitamini olmak üzere çok sayıda antioksidan madde içeren zeytinyağı, hücreleri yeniler, doku ve organların yaşlanmasını geciktirir.

11-Düzenli olarak zeytinyağı tüketilmesi, böbrek ya da safra taşlarının oluşmasını önlemektedir.
Oruç tutanlar, sahurda bir çorba kaşığı zeytinyağı içerse safra kesesi ve bağırsakları rahatlayacaktır. Zeytinyağı, böbreğin çalışmasına yardımcı olur ve böylece vücudun atıklardan arınmasını kolaylaştırır.

12-Zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitleri, böbrek taşı oluşum riskini azaltır. Böbreklerin ıslahında, taşları düşürmede, sıcak su ile içilmesi iyi gelir.

13-Günde birkaç damla zeytinyağı, bebeğin gelişimine büyük katkı sağlar.

14-Zeytinyağı, kemik oluşumunu olumlu yönde etkileyerek vücudun iskelet yapısını güçlendirir.
Bu özelliği ile bir yandan büyümeye yardımcı olduğu için çocuklar, öte yandan da kemik erimesini (osteoporoz) frenlediği için erişkinler, özellikle kadınlar için çok yararlıdır.

15-İltihap ve kireçlenme, kişide büyük ölçüde ağrı, şişme veya sertleşmeye neden olur.
Bu da kişinin hareketlerini önemli oranda kısıtlar.
Kahvaltıdan önce alınan bir çorba kaşığı zeytinyağı, bu ağrı ve semptomları azaltır.
Zeytinyağının, eklem hastalığı riskini azalttığı görülmüştür.

16-Zeytinyağı ve birkaç damla sarımsak; eklem, diz ve tüm kemiklere iyi gelir.

17-Kulak ağrılarını dindirmek, tıkanmış kulakları temizlemek için de iki damla ılık zeytinyağı kullanılabilir.
Ağrıyan kulak üstte kalacak şekilde, baş, bir havlunun üzerine konulur.
Birkaç dakika uzanılır.
Sonra öbür tarafa dönülür ki zeytinyağı kulaktan havluya aksın.

18– Varislere, zeytinyağı ile masaj yapılır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder